Sladké zemiaky , známe aj ako jamy, už niekoľko rokov dobývajú domáce supermarkety. Hoci je nepravdepodobné, že by vytlačili poľské zemiaky z trhu, sú skvelým doplnkom výživy a stojí za zváženie ich zaradenie do vášho jedálnička. Chutia tiež úplne inak ako zemiaky, ktoré bežne nájdete v miestnom obchode s zeleninou a zeleninou. Sladké zemiaky majú veľké, dužinaté hľuzy. Ich charakteristickým znakom je intenzívne oranžová dužina, hoci existujú aj sladké zemiaky so žltou, fialovou, červenou alebo krémovou dužinou. Rovnako ako bežné zemiaky majú protizápalové vlastnosti - prinášajú úľavu aj astmatikom, prieduškovým a pľúcnym ochoreniam. Sú bohatým zdrojom betakaroténu. Sladké zemiaky majú tiež nasledujúce nutričné vlastnosti: vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík, síru, chlór, železo, jód, vitamín A, vitamíny skupiny B a vlákninu. Sladké zemiaky obsahujú aj oxaláty, ktorým by sa mali vyhýbať ľudia trpiaci ochoreniami obličiek, ako sú obličkové kamene.
Stojí za to inšpirovať sa touto mimoriadnou rastlinou a častejšie ju zaradiť do svojho jedálnička. Existuje mnoho spôsobov, ako využiť sladké zemiaky, ako desiatu aj ako večeru. Pečené sladké zemiaky, plnené, vegetariánske aj s mäsom, sú skvelé na večeru. Môžu byť rovnako chutným doplnkom k hlavnému jedlu ako bežné zemiaky - vo forme zemiakovej kaše alebo hranolčekov.
Ako pripraviť plnené sladké zemiaky ? Nižšie ponúkame recept na sladké zemiaky plnené hubami vo vegetariánskej (a vegánskej) verzii, ale k sladkým zemiakom sa bude hodiť aj mleté mäso.
Plnené sladké zemiaky nie sú veľmi zložité na prípravu. Vyžadujú si málo ingrediencií, štyri stredne veľké sladké zemiaky a približne 1,5 hodiny času. Sladké zemiaky umyte, prekrojte na polovicu a popichajte vidličkou. Sladké zemiaky pečte v rúre pri teplote 180 stupňov približne 50 minút. Kým sa sladké zemiaky pečú v rúre, nakrájajte na kocky huby a zeleninu: cuketu, papriku, mrkvu a brokolicu. Potom si pripravte zeleninový vývar WINIARY v pohári - nakrájanú zeleninu zalejte polovicou hotového vývaru, pridajte olej a limetkovú šťavu. Ingrediencie dobre premiešajte a pečte v rúre 30 minút v zapekacej mise. Môžete ich občas premiešať, aby sa rovnomerne upiekli. Po spomínaných 30 minútach sladké zemiaky vyberte a vydlabte ich vnútro (nechajte dostatok dužiny, aby sa nerozpadli). Vydlabanú dužinu zmiešajte so zeleninou upečenou vo vývare. Výslednou hmotou naplňte sladké zemiaky a pečte ďalších 10 minút. Hotové!