-
Krok 1
10 Min
Filety z lososa nasekajte najemno alebo ich krátko rozmixujte v mixéri, aby vznikla hrubšia pasta. Presuňte ju do väčšej misy a pridajte lyžičku sójovej omáčky, lyžičku worcesterskej omáčky, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, štipku čerstvo mletého čierneho korenia a podľa chuti aj pár kvapiek tabasca alebo štipku kajenského korenia. Ďalej pridajte jedno malé vajce a lyžicu strúhanky (alebo jemných ovsených vločiek), aby zmes lepšie držala pohromade. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Krok 2
5 Min
Nakrájajte najemno bielu cibuľu, čerstvú červenú papriku a listy mangoldu. Všetko pridajte do rybej zmesi a opäť dobre premiešajte.
-
Krok 3
5 Min
Z pripravenej zmesi vytvarujte placky – mali by byť o niečo väčšie ako priemer burgerovej žemle, pretože sa pri tepelnej úprave ľahko smrsknú.
-
Krok 4
15 Min
Na rozohriatej panvici alebo grile opečte lososové placky z oboch strán dozlatista. Každá strana by mala byť hotová približne za 4–5 minút.
-
Krok 5
5 Min
Rozkrojte burgerové žemle napoly a opečte ich reznou stranou dole na suchej panvici, v sendvičovači alebo na grile, kým nezozlátnu a nebudú krásne chrumkavé. Medzitým panvici opečte slaninu do chrumkava.
-
Krok 6
5 Min
Spodnú časť žemle potrite tenkou vrstvou horčice, majonézy a kečupu (možno použiť všetky tri alebo len obľúbenú kombináciu) Na to položte list šalátu a naň jeden opečený lososový burger.
-
Krok 7
2 Min
Na lososový burger položte plátok slaniny, ktorý ste vopred osmažili dozlatista a dochrumkava.
-
Krok 8
7 Min
Na slaninu položte plátok rajčiaka, niekoľko koliesok uhorky a cibule. Pokiaľ nemáte radi surovú cibuľu, odporúčam ju krátko osmažiť na masle s trochou soli a cukru. Nakoniec priklopte hornú časť žemle, ktorú môžete tiež potrieť trochou kečupu, majonézy alebo horčice podľa chuti. Burger jemne pritlačte a ihneď podávajte.